Yoga lessons. There is an online class in English on Thursday mornings

Wat?
Mindfulness Yoga is aandachtig zijn, in stilte en in beweging. Dit is de herkenbare kern van iedere les. De fysieke oefeningen van Yoga maken je bewust van het lichaam zoals het is. Je hoeft niets te presteren en mag alle plaatjes en ideeën over 'hoe het hoort' vergeten! Je hoeft er dus ook niet lenig voor te zijn of een goede conditie te hebben. Er komen vaak mensen naar yoga met stressklachten of (dreigende) burnout, en die hebben er baat bij.

Door het systeem van lichaam & geest te laten ontspannen komt er meer ruimte voor de adem; voor precies de juiste inspanning; voor nieuwe kracht en vrijgekomen energie. Vastgehouden spanningen lossen op en je proeft wat het is om aandachtig in het moment te zijn. Die aandacht is waar het om gaat. Daardoor wordt ook je 'houding' in de dagelijkse activiteiten gezonder. ‘Het heeft echt impact op mijn dagelijks leven, zei een Yogahuis leerling. Dat is het mooie van Yoga.

 

Waarom?
Het lichaam is altijd hier, nu aanwezig. Onze geest daarentegen is vaak bezig met het verleden of de toekomst, en als we ons al richten op het heden vinden we er vaak van alles mis mee. Als we die onrustige geest willen trainen om hier en nu ontspannen te zijn, is het lichaam dus onze beste vriend en gids! Dit is de basis van alle 'soorten' fysieke Yoga (allemaal vormen van Hatha Yoga). De geest met het lichaam verbinden in oordeelvrije aandacht (ook  wel mindfulness genoemd). Een cadeau voor de westerse mens wiens hoofd vol zit en moeilijk tot rust komt, en die het lichaam te vaak negeert of overvraagt. 

 

Hoe gaat de les?

De lessen duren tot 75 minuten. De les is een 'meditatie in beweging' en bestaat uit bewegingen en houdingen (van verschillende bronnen) op het ritme van de adem, ontspanningsoefeningen en stilte in een vloeiend geheel. Dit alles om te oefenen in oordeelvrije aandacht. De lessen zijn gevarieerd, met als doel bewustwording en vesterking van zowel het lichaam als van geestelijke energieen en kwaliteiten die al in jouw aanwezig zijn. Zoals stabiliteit, flexibilitiet, (daad)kracht, openheid, compassie en ruimte... Na een begeleide ontspanning eindigt de les met een rustmoment, met een kopje thee erbij en ruimte voor reflectie en vragen.

 

Wat zegt men?

"Wat ik fijn vind aan jouw lessen: 

  • een uur van stilte en aandacht - even afstand nemen
  • het centraal staan van het ademen in de houdingen - dat alle delen van het lichaam aandacht krijgen en 'beademd' worden - geeft energie en doorstroming
  • afwisselend en uitdagend, met aandacht voor steeds andere gebieden en oefeningen
  • jouw manier van begeleiden, licht en vriendelijk, uitnodigend en respectvol, geeft een gevoel van vrede in lichaam en geest" 

 

 “Yoga bij Clare is zeer afwisselend, rustgevend en brengt de aandacht naar dat wat nodig is! Sfeervolle lesomgeving en heel fijn om in kleine groepen les te hebben.” 

 

 “Een verstillende, meditatieve vorm van yoga, terwijl je tegelijkertijd toch ook fysiek het nodige doet. Een mooie combinatie!” 

 

 “Ik ben een zeer beweeglijk, altijd bezig (ook in mijn hoofd) mens. Jij krijgt het voor elkaar al dat denken uit te zetten. Geweldig. Zoals een medecursist van de week zei: weldadig.” 

 

 “Regelmatig hoor ik je stem 'Laat het zacht worden' zeggen in mijn hoofd, waarop mijn gezicht, mijn lichaam mijn gedachtes en gevoelens precies dat doen: zacht worden. Met jou als docent begin ik yoga pas echt te waarderen...”

“Het heeft mij geholpen beter met de ups en downs in het leven om te gaan. Ik blijf rustiger in vervelende situaties. Go with the flow…

 

 “De staat van rust waarin ik na elke les verkeer maakt het mogelijk om zorgen los te laten en rustig in slaap te vallen.”

 

“Ik ga altijd naar huis met een opgewekt gevoel.”


Praktisch
Matten, kussens, meditatiebankjes en dekens zijn aanwezig. Draag makkelijke, losse kleding. Een handdoek voor op de mat kan voor jezelf prettig zijn. De zaal is 15 minuten voor de les open, het is fijn om op tijd aan te komen voor een rustig begin voor alle deelnemers. Voel je vrij om te gaan liggen en ontspannen.Meditatieles

Wat?
Meditatie: de stilte opzoeken achter alle ruis, alle beweeglijkheid van alledag. Velen van ons hebben ervan geproefd en ervaren dat het weldadig is maar weten niet hoe te oefenen of de discipline op te brengen om vol te houden. Behalve dat samen mediteren een bijzondere kracht heeft, geeft deze les je handvaten om meditatie meer deel te maken van je leven.

 

Waarom?
“De belangrijkste yoga oefening is even stilzitten”, zei mijn leraar. Veel spirituele tradities zijn het eens over de kracht van innerlijke rust en stilte. “Wees stil en weet...” Tegenwoordig wordt dit ook onderschreven door psychologen die merken dat mensen die mediteren er gelukkiger van worden, en door neurowetenschappers die gunstige effecten ervan herkennen in onze hersenen. Het belangrijkste is natuurlijk dat mensen het zelf merken: door meditatie komen ze niet 'in de wolken' maar juist steviger met beide voeten op de grond te staan. De vruchten van meditatie (76 volgens Giovanni Dienstman!) komen voor mij onder vier sleutelwoorden:

  •  Ontspanning: je wordt kalmer en meer stress-bestendig, slaapt beter en geniet meer...
  • Gelijkmoedigheid: je leeft meer in plaats van geleefd te worden; je wordt minder gauw gevangen door gedachten...
  • Inzicht: je bent helderder, meer aanwezig; je ziet wel het bos evenals de bomen... Inzicht daagt op verschillende gebieden, van persoonlijk tot filosofisch/ spiritueel.
  • Compassie: door minder in de ban te zijn van het denkende ego wordt je milder voor jezelf en anderen; je voelt je meer verbonden met de mensen om je heen.

 

Hoe gaat de les?
De les begint meestal met wat simpele losmakende yoga-oefeningen die ons helpen contact te maken met het lichaam en daarmee aan te komen in het hier en nu. Daarna is de les als begeleide meditatie opgebouwd uit liggende, zittende en lopende mindfulness meditaties. Er is aandacht oa voor het gebruik van een ‘anker’ voor de aandacht (een focus op adem, sensaties of geluid), en voor het mild en gelijkmoedig omgaan met je (wellicht) onrustige geest. Dit geeft een basis voor compassie-meditatie, de belangrijke 'tweede vleugel' van spirituele groei. Inspiratie en onderbouwing komt uit Boedistische maar ook andere oosterse en westerse tradities en teksten.
De opbouw van de les kan varieren. De sessie duurt een uur, gevolgd door een kopje thee en de mogelijkheid voor reflectie, uitwisseling of vragen.

 

Wat is het verschil tussen de Yoga en de Meditatie lessen?

Ja, Yoga in het Yogahuis is ook wel meditatie in beweging en in ontspanning. Pakweg driekwaart van de yogales is het lichaam in beweging, de les eindigt met een liggende ontspanningsmeditatie. Beweging ontbreekt in de meditatieles ook niet, als een van de behulpzame meditatievormen, maar er zijn meer en langere liggende of zitmeditaties.

Praktisch
Matten, kussens, meditatiebankjes of stoelen zijn aanwezig. Draag makkelijke, losse kleding. Kom svp op tijd, voor een rustig begin voor jezelf en andere deelnemers.


Gezonde omgeving

Zo zorgen we met elkaar voor een veilige omgeving voor ontspannen yoga:

* Een veilige afstand is te bewaren met +/- 8 cursisten per les. Mocht de hal vol ogen als je aankomt, is het ook mogelijk om boven jas en schoenen uit te trekken, en daar te laten.

* De ruimte is goed te ventileren. We houden zoveel mogelijk de grote ramen open of op een kier. Verder is er ook een mechanisch ventilatie systeem. Neem gelieve een sjaal of dekentje mee, en houd rekening met lagere temperaturen ter wille van de frisse lucht!

* Fijn als je een eigen doek of mat over de al aanwezige yogamat legt.

* En natuurlijk komen we niet bij verkoudheids symptomen...

 


Schedule

CLASSES IN SPRING 2022

The new course starts in the week of 10 January. There is an online class in English on Thursday mornings. The other classes start online-only but will also be taught live once that is possible again.

 

Lessen in het nederlands

Maandagavond       19.30    Yoga
Dinsdagochtend      09.30    Yoga
Woensdagavond     19.30     Meditatie

 

Class in English
Thursday morning   09.30     Yoga online in ENGLISH (8.30 UK time)

 

 

 

 

weeks with classes in Spring 2022

There are classes in the weeks that start on these Mondays:

10, 17, 24, 31 januari

7, 14, 21 februari

7, 14, 21, 28 maart

11, 18, 25 april

 

So there are no classes in the weeks of 28 February and 4 April!

 


Sign up for classes

Sign up by email to info@theyogahouse.nl.

 

Class fees can be transferred to this account: NL61 RABO 0113353448, account holder Clare McGregor. Please state your name and the class or course you are taking. 


Informatie vragen


Aanmelden