Yogales

Wat?
Mindfulness Yoga is Yoga als aandachtig zijn, in stilte en in beweging. Dit is een herkenbare kern van iedere les. De fysieke oefeningen van Yoga maken je bewust van het lichaam zoals het is. Je hoeft niets te presteren en mag alle plaatjes en ideeën over hoe het 'hoort' vergeten! Je hoeft er dus ook niet lenig voor te zijn of een goede conditie te hebben. Gaandeweg komt er meer ruimte voor de adem; voor precies de juiste inspanning; voor nieuwe kracht en vrijgekomen energie. Vastgehouden spanningen lossen op en je proeft wat het is om aandachtig in het moment te zijn. Die aandacht is waar het om gaat. Daardoor wordt ook je 'houding' in de dagelijkse activiteiten gezonder. ‘Het heeft echt impact op mijn dagelijks leven’, zei een Yogahuis leerling. En dat is het mooie van Yoga.

 

Waarom?
Het lichaam is altijd hier, nu aanwezig. Onze geest in tegendeel is vaak bezig met het verleden of de toekomst, en als we ons wel richten op het heden vinden we er vaak van alles mis mee. Als we die onrustige geest willen trainen om hier en nu ontspannen te zijn, is het lichaam dus onze beste vriend en gids! Dit is de basis van alle 'soorten' fysieke Yoga (allemaal vormen van Hatha Yoga). De geest met het lichaam verbinden in oordeelvrije aandacht (ook mindfulness genoemd). Een cadeau voor de westerse mens wiens hoofd vol zit en moeilijk tot rust komt, en die het lichaam te vaak negeert of overvraagt. 

 

Hoe gaat de les?

De lessen duren tot 75 minuten. De les is een 'meditatie in beweging' en bestaat uit bewegingen en houdingen (van verschillende bronnen) op het ritme van de adem, ontspanningsoefeningen en stilte in een vloeiend geheel. Dit alles om te oefenen in oordeelvrije aandacht. De lessen zijn ook gevarieerd met als doel bewustwording en vesterking van zowel het lichaam als van geestelijke energieen en kwaliteiten die al in jouw aanwezig zijn. Zoals stabiliteit, flexibilitiet, (daad)kracht, openheid, compassie en ruimte... Na een begeleide ontspanning eindigt de les met een rustmoment, met een kopje thee erbij en ruimte voor reflectie en vragen.

 

Praktisch
Matten, kussens, meditatiebankjes en dekens zijn aanwezig. Draag makkelijke, losse kleding. Een handdoek voor op de mat kan voor jezelf prettig zijn. De zaal is 15 minuten voor de les open, het is fijn om op tijd aan te komen voor een rustig begin voor alle deelnemers.Meditatieles

Wat?
Meditatie: de stilte opzoeken achter alle ruis, alle beweglijkheid van alledag. Velen van ons hebben ervan geproefd en ervaren dat het weldadig is maar weten niet hoe te oefenen of de discipline op te brengen om vol te houden. Behalve dat samen mediteren een bijzondere kracht heeft, geeft deze les je handvaten om meditatie meer deel te maken van je leven.

 

Waarom?
“De belangrijkste yoga oefening is even stilzitten”, zei mijn leraar. Veel spirituele tradities zijn het eens over de kracht van innerlijke rust en stilte. “Wees stil en weet...” Tegenwoordig wordt dit ook onderschreven door psychologen die merken dat mensen die mediteren er gelukkiger van worden, en door neurowetenschappers die gunstige effecten ervan herkennen in onze hersenen.

Het belangrijkste is natuurlijk dat mensen het zelf merken: door meditatie komen ze niet 'in de wolken' maar juist steviger met beide voeten op de grond te staan. De vruchten van meditatie (76 volgens Giovanni Dienstman!) komen voor mij onder vier sleutelwoorden:

  •  Ontspanning: je wordt kalmer en meer stress-bestendig, slaapt beter en geniet meer...
  • Gelijkmoedigheid: je leeft meer in plaats van geleefd te worden; je wordt minder gauw gevangen door gedachten...
  • Inzicht: je bent helderder, meer aanwezig; je ziet wel het bos evenals de bomen...
  • Compassie training: door minder in de ban te zijn van het denkende ego wordt je milder voor jezelf en anderen; je voelt je meer verbonden met de mensen om je heen.

 

Hoe gaat de les?
De les begint meestal met wat simpele losmakende oefeningen die ons helpen contact te maken met het lichaam en daarmee aankomen in het hier en nu. Daarna is de les als begeleide meditatie opgebouwd uit liggende, zittende en lopende mindfulness meditatie. Er is aandacht oa voor het gebruik van een ‘anker’ voor de aandacht (een focus op adem, sensaties of geluid), en voor het mild en gelijkmoedig omgaan met je (wellicht) onrustige geest. Dit geeft een basis voor compassie-meditatie, de belangrijke 'tweede vleugel' van spirituele groei. Inspiratie en onderbouwing komt uit voorla Boedistische maar ook andere zowel oosterse als westerse tradities en teksten.
De opbouw van de les kan varieren. De sessie duurt een uur, gevolgd door een kopje thee en de mogelijkheid voor reflectie, uitwisseling of vragen.

 

Wat is het verschil tussen de Yoga en de Meditatie lessen?

Ja, Yoga in het Yogahuis is ook wel meditatie - in beweging en in ontspanning. Pakweg driekwaart van de yogales is het lichaam in beweging, de les eindigt met een liggende ontspanningsmeditatie. Beweging ontbreekt in de meditatieles ook niet, als een van de behulzame meditatievormen, maar er zijn meer en langere liggende of zitmeditaties.

Praktisch
Matten, kussens, meditatiebankjes of stoelen zijn aanwezig. Draag makkelijke, losse kleding. Kom alsjeblieft ruim op tijd, voor een rustig begin voor jezelf en andere deelnemers.


Wat zegt men?

"Wat ik fijn vind aan jouw lessen: 

  • een uur van stilte en aandacht - even afstand nemen
  • het centraal staan van het ademen in de houdingen - dat alle delen van het lichaam aandacht krijgen en 'beademd' worden - geeft energie en doorstroming
  • afwisselend en uitdagend, met aandacht voor steeds andere gebieden en oefeningen
  • jouw manier van begeleiden, licht en vriendelijk, uitnodigend en respectvol, geeft een gevoel van vrede in lichaam en geest" 

 

 “Yoga bij Clare is zeer afwisselend, rustgevend en brengt de aandacht naar dat wat nodig is! Sfeervolle lesomgeving en heel fijn om in kleine groepen les te hebben.” 

 

 “Een verstillende, meditatieve vorm van yoga, terwijl je tegelijkertijd toch ook fysiek het nodige doet. Een mooie combinatie!” 

 

 “Ik ben een zeer beweeglijk, altijd bezig (ook in mijn hoofd) mens. Jij krijgt het voor elkaar al dat denken uit te zetten. Geweldig. Zoals een medecursist van de week zei: weldadig.” 

 

 “Regelmatig hoor ik je stem 'Laat het zacht worden' zeggen in mijn hoofd, waarop mijn gezicht, mijn lichaam mijn gedachtes en gevoelens precies dat doen: zacht worden. Met jou als docent begin ik yoga pas echt te waarderen...”

“Het heeft mij geholpen beter met de ups en downs in het leven om te gaan. Ik blijf rustiger in vervelende situaties. Go with the flow…

 

 “De staat van rust waarin ik na elke les verkeer maakt het mogelijk om zorgen los te laten en rustig in slaap te vallen.”

 

“Ik ga altijd naar huis met een opgewekt gevoel.”

 


Rooster

LESTIJDEN NAJAAR 2019
Plannen zijn nog flexibel, laat alsjeblieft weten als er voor jou geen les mogelijk is met dit rooster. Mogelijk komt er nog een les.

 

Maandag avond                20.00 – 21.15      Yoga        
Woensdag avond             18.00 – 19.15       Yoga
Woensdag avond             19.30 – 20.45       Meditatie en onstpanning
Donderdag ochtend          09.15 – 10.30      Yoga

  

Er is les in de weken van: 9,16,23,30 september; 7, 14 oktober; 4,11,18,25 november; 2,9 december.

 


Kosten & Inschrijven

Wil je yoga/ meditatie in het Yogahuis proberen?

Een losse les kost €10. Of een proefabonnement geeft je tot 3 lessen voor €15. Zo kan je lekker de tijd nemen op te proeven wat de yoga met je doet. Daarna, kies je uit onderstaande opties. Voor de cursus die al begonnen is, kan je de resterende aantal lessen betalen met de cursistenprijs van €9 per les (6,50 voor minima). Het lesgeld kan overgemaakt worden op Rekeningnr: NL61 RABO 0113353448 op naam van Clare McGregor.

 

 

Wil je wekelijks op les?

Dan kan je per termijn betalen, dat komt uit op €9 per les (€6,50 voor studenten of mensen met een uitkiering). Er is ook een mogelijkheid om voordelig in een keer te betalen voor het jaar. 

Voor het najaarscursus (12 weken) is de contributie €108 (minima tarief €78). Aanmelden via onderstaande knop. 

 

Wil je vaker dan een keer per week op les?

Dan kan je een voordelige jaarabonnement nemen voor onbeperkt les het hele jaar door. Sommige mensen willen bijvoorbeeld én naar yoga én naar meditatie.
Kosten: €360 (minima €260) 

 

Wil je af en toe les?

Neem een 10-lessenkaart geldig voor 20 lesweken* voor €120 (minima: €80).
* Weken waarin er geen les is worden niet meegeteld.

 

Individuele yogales (of met zijn tweeën)?

Kosten €45 per uur (€30 minima), proefles €25. Om een afspraak te maken neem contact op met Clare: info@theyogahouse.nl

 

Les gemist? Die mag je als het voor jou mogelijk is op een andere tijd inhalen.

 

Inschrijving

Inschrijving gaat via onderstaaande knop of bij afwijkende bedragen via overmaking op Rekeningnr: NL61 RABO 0113353448 op naam van Clare McGregor. Als je nieuw bent meld je dan aub ook aan via de mail (info@theyogahouse.nl) en geef ook je telefoonnummer.  

 

Disclaimer & Privacy Agreement
Deelname aan de lessen betekent dat je akkoord gaat met onze algemene voorwaarden die je hier kan lezen. In yoga neem je zelf zorgzame verantwoordelijkheid voor je lichaam, grenzen en gezondheid. Het yogahuis stelt zich ook niet aansprakelijk voor lichamelijk of psychisch letsel van deelnemers. Het yogahuis stelt zich ook niet aansprakelijk voor beschadiging of verlies van eigendommen van deelnemers.

 


Informatie vragen


Aanmelden