Deze plek

Update 2022:

Onze intentie toen we hier kwamen wonen eind 2015 was om er een plek van te maken waar we fijn konden wonen, en waar we ook spirituele inspiratie en de baten van meditatie en yoga met anderen konden delen.

Een plek in de natuur waar je makkelijker tot rust komt, de drukte achter je laat en je orienteert op het wezenlijke. Een plek voor ontspanning, aandacht en samenzijn, waar je thuis kan komen bij jezelf. Geen eiland van gelukzaligheid, maar eerlijke ontmoeting en verbinding met zelf en anderen.

In de eerst vier jaren konden we dit op verschillende manieren doen, ook in fijn samenwerking met andere leraren. In de corontijd loopt het anders, net als voor iedereen. Het huis is voorlopig niet vaak in gebruik als accommodatie.

Er worden altijd nog yoga en meditatielessen gegeven door de week en ook achtweekste mindfulness trainingen - live en (binnenkort weer) online. In de zomer van 2022 staan er een aantal stiltedagen gepland.  We staan ook open voor verzoeken en suggesties! Yoga

                                                 Wees aandachting
                                                             Hier
                                                              Nu

                                                   In dit moment
                                          En in dit moment, ontspan

 

Zo begon Rob Obermeyer de eerste yogales die mij met een 'directe vlucht' (ik denk eerder met een time machine) bij de essentie van Yoga bracht. En wat is dat? Een stille plek, een ervaring van diepe rust, vrijheid en verbondenheid... Wat is dan Yoga?

 

Yoga is... verstilling

Yoga is een staat van de geest: ‘Yoga is onaangeraakt zijn door de wervelingen van de geest’, zegt yoga-filosoof Patanjali in de eerste yoga 'handleiding', de Yoga Sutra's. Yoga is ook de weg naar deze staat, het brengen van de geest tot rust. Ieder loopt zijn eigen weg - daarom zijn er zoveel Yoga's, zoveel religies - maar deze basis hebben ze gemeen: 'Wees stil...'

 

Gedachtes, gevoelens en sensaties komen en gaan in een eindeloze stroom. De geest is stil en weet, voelt, ervaart wat er voorbij komt zonder zich te vernauwen tot de ervaring, zonder ‘aangeraakt’ te zijn. Maar dit kennen wij doorgaans niet meer, we hebben de geest iets anders geleerd: de gewoonte om als een onrustig aapje achter de gedachtes aan te hollen, van alles te geloven, te moeten, te beoordelen en veroordelen. Een druk bestaan! We hebben dan hulp nodig op onze weg. Gelukkig is er een hulpmiddel die we altijd en overal bij ons hebben...

 

Yoga is... thuiskomen 
Het lichaam is altijd hier, nu, zonder oordeel aanwezig! Daarom werd Hatha Yoga (de fysieke yoga bekend – inmiddels met vele variaties – in het westen) ontwikkeld als een toegankelijke vorm van meditatie. Hatha yoga bestaat uit bewegingen, houdingen en adem-oefeningen die de geest in het nu brengen en verankeren. Door de concentratie op wat er nu gebeurt laten spanningen ons los – zowel spierspanning als beperkende overtuigingen, herinneringen, angsten. We worden bevrijd. De gewoonte om gericht te zijn op wat we hebben, wat we denken, wat we doen en wat we willen maakt plaats voor de ervaring van enkel bewust zijn. We komen thuis, hier en nu. In huis-, tuin- en keukentaal: ‘tot jezelf komen’.

                  'Yoga is onaangeraakt zijn door de wervelingen van de geest.

                                      Dan is het ziende thuis in zichzelf.'

 

Yoga is... ontspannen inspanning
Dit aanvaarden van de werkelijkheid maakt dat Yoga nooit prestatiegericht is, of competitief. Het is in diepste zin geweldloos. In Hatha Yoga begint geweldloosheid bij jezelf met respect voor de grenzen en behoeftes van het lichaam. ‘De houding is vast en aangenaam’, zegt Patanjali. Vast door toewijding en inspanning; aangenaam omdat de inspanning gepast is en de geest ontspannen. Deze ontspanning is heilzaam, soms op een paradoxale manier: we nemen spanning enkel waar en het lost op; we volgen alleen de adem en het wordt ruimer; we observeren de gedachtestroom en deze wordt stiller...

 

Yoga begint met Mindfulness
Aandachtig zijn, in stilte en in beweging, in rust en in actie. Dit is de kern van iedere yogales in Het Yogahuis, de kern van wat wij hier willen oefenen en delen. Of we nu een yoga houding verkennen, een tekst discussieren, compassie meditatie beoefenen, of het blad harken.

 

Waarom het Melkmeisje van Vermeer?

                                                                                                                          


Wandelen

Wandelen is een belangrijk onderdeel van het leven in Het Yogahuis en ook van veel weekenden en vakanties die we organiseren. Tijdens Yoga-wandelweekenden, bijvoorbeeld, wordt gezellig gewandeld met aandacht voor het landschap en voor elkaar. Soms vertelt Wouter, als er interesse is, iets over het landschap of de streek. Soms wordt er even stilgestaan bij de stilte temidden van de beweging van de natuur. 


Soms wandelen we ook als meditatie. Dan doen we, bijvoorbeeld 'sochtends vroeg, een wandel-meditatie waarbij wat langzamer gelopen wordt in het bos, met pauzes voor begeleide meditatie. Of we wisselen zit-meditatie af met loop-meditatie in een kring in de yogazaal of de tuin.  

 

Want wandelen is niet alleen gezond, ontspannend en, als je het samen doet, gezellig. Net als Hatha Yoga kan wandelen ook een vorm van meditatie zijn. Veel vormen van meditatie gebruiken een steun - de adem, klanken, lichamelijke sensaties of een mantra - om de gedachtenstroom tot rust te brengen. Wandelend kan dit door het ritme van de beweging gebeuren. De beweging is aardend en brengt de aandacht in het lichaam. Zo wordt het lichaam je ingang voor zelfobservatie. Door deze focus wordt de stroom van vaak rusteloze gedachten rustiger. En net als bij andere meditatievormen kan het je helpen om deze stroom te laten voor wat het is, en je niet erdoor te laten bepalen. Maar ook door het observeren van het landschap – kijken zonder te zoeken, luisteren, voelen, ruiken –  kan de aandacht in het moment rusten en kan je ervaren dat je helemaal 'hier, nu bent'. Een zalige plek om te zijn, met elke stap opnieuw. 


Het melkmeisje

Het melkmeisje van Vermeer verbeeldt voor ons waar Yoga over gaat: het 'stilleggen van de wervelingen van de geest'. Zij staat met beide voeten op de grond daar te zijn waar ze is, dat te doen wat ze doet. Niks geen multitasken, 'eerst even de melk gieten, met de andere hand het gas aandraaien, en dan....'  Dit is mindfulness: aandachtig aanwezig zijn, hier, nu, in dit moment. In de woorden van een zen gezegde: 'als je eet, eet. Als je loopt, loop.'

 

 Agenda

Mindfulness Stiltedag
17 jun 2023
2x Yoga weekenden
30 jun 2023 t/m 9 jul 2023