6 mrt 2021 - 1 mei 2021

8-weekse Training Stress-reductie dmv Mindfulness

 Vanaf zaterdag 6 maart geeft Clare een online training in Mindfulness-based stress reduction (MBSR). Oftewel: Stressreductie dmv Mindfulness. Deze training is voor iedereen die verlangt naar een bewuster en meer ontspannen manier van leven, en die daarvoor gedurende de training dagelijks tijd wil nemen voor meditatie en reflectie.

Wat is Mindfulness? 

Mindfulness betekent simpelweg aandachtig zijn, in het hier en nu, vrij van oordeel. Maar zo simpel vinden wij dat meestal niet! Vaak is onze aandacht verdeeld, zijn we druk met doen, en voortdurend bezig met onze meningen... In het Boeddhisme is er een vorm van meditatie die mindfulness ontwikkelt. Na jaren van deze meditatie beoefenen was Amerikaanse arts Jon Kabat-Zinn overtuigt dat zijn patiënten die leden onder chronische pijn en stress daar baat bij konden hebben, ongeacht geloof of achtergrond. Hij ontwikkelde en gaf een 8-weekse training – Mindfulness-based stress reduction. De training was een groot succes: de stress en zelfs pijn van de patiënten verminderde meetbaar.
Inmiddels heeft Mindfulness een grote vlucht genomen, ver buiten de ziekenhuizen, en heeft het veel mensen geholpen om beter met de ‘ups and downs’ van het leven om te gaan. Om minder te piekeren of ‘stressen’ en effectiever in het leven te staan en handelen.


Wat houdt de training in?

 De kern van de training is het leren van een aantal simpele meditatie technieken die een aandacht training vormen. Deze worden aangereikt in de wekelijkse lessen, waarna  – heel belangrijk  – je thuis oefent met hulp van opnames van begeleide meditaties en een werkboek.

Er is veel aandacht voor het toepassen van mindfulness in het dagelijks leven, en ook ruimte voor het verwerken van wat je leert over jezelf. Je komt meer thuis in je lichaam en leert de weg naar ontspanning. Zo bouw je een basis om nieuwe gewoontes te ontwikkelen die een houding van vriendelijke aandacht versterken. Gewoontes die je ondersteunen in een bewuster, gezonder en gelukkiger manier van leven. Je leven leiden in plaats van geleefd te worden.

Thema’s die behandeld worden zijn onder andere: de automatische piloot waarmee we vaak opereren; hindernissen voor een mindful leven; omgaan met stressacceptatie (en het verschil met passiviteit); omgaan met gedachtes door ze niet te verwarren met feiten; zorgen voor jezelf.

Meditatie-vormen die je verkent tijdens de training zijn onder andere de lichaamscan, zit- en loop-meditatie met gebruik van verschillenden ‘ankers’ (lichaam, adem, klank), meditatieve yoga, en oefeningen voor het toepassen van mindfulness in het dagelijkse leven. 

Na elke sessie ontvang je per email een hoofdstuk van de werkboek en een luisterbestand met de oefeningen voor de week.

 

Kan zo’n training online? 

We maken natuurlijk van de nood een deugd, maar de training kan echt heel goed online als je een comfortabele plek hebt thuis waar je je ongestoord kan terugtrekken met een laptop en internet verbinding. Misschien kan je zelfs zo nog beter concentreren en tot rust komen in de meditaties. Deze zorgen ook dat je niet voortdurend op het beeldscherm gericht bent, terwijl er tijdens de interactie met korte uitleg en verkenning van je ervaringen wel degelijk verbinding ontstaat met elkaar.

 

Wat en wanneer?

Kennismakingsgesprek
De eerste stap om mee te doen met de training is een afspraak maken voor een persoonlijke kennismakingsgesprek via Zoom of per telefoon. Als we het eens zijn dat deze training de juiste stap is voor je, meld je je aan en is de eerste sessie op zaterdag 6 maart.

Acht training sessies op zaterdagen van 10 tot 12.15 uur.
Data: 6, 13, 20, 27 maart, 3, 10, 24 april en 1 mei.
Stiltedag
Op zaterdag 17 april: 10 tot 15 uur, waarschijnlijk ook online
Investering
Een belangrijke investering is je tijd! Verder wordt de training dit keer op basis van 'dana' aangeboden. Dit is een Boeddhistische traditie die ervoor zorgt dat kosten geen belemmering hoeven te zijn om de training te volgen. De training wordt gegeven, een vrijwillige donatie naar vermogen na afloop is welkom.

Interesse?

Neem contact op per telefoon of via onderstaande informatie knop voor meer informatie en/of een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom!

 

 

 


> > CvM samenvatting resultaten Mindfulness training en trainingsvormen

Informatie aanvragen

< < Terug naar Workshops