Clare McGregor

 In Het Yogahuis verzorg ik yoga en meditatieles, mindfulness trainingen en weekend retraites. Als gastvrouw kook ik ook graag en wil ik samen met Wouter ervoor zorgen dat je je hier ontspannen thuis voelt.

 

‘Ik ben op pad en ik neem mee...’ stemmen die voor mij gids zijn. Vanaf mijn jeugd de compassievolle stem van Jesus – ‘Kom tot inkeer want het koninkrijk van de hemel is nabij!'  Vanaf mijn achtiende ook de heldere stem van Krishna in de Bhagavad Gita: ‘Zelfs het geringste vooruitgang op dit pad geeft vrijheid van angst.’ Als dertiger werd ik geraakt door het Boedistische leer en begon ik met de beoefening van meditatie. Voor mij een vorm van 'inkeer' waardoor de geest zich opent voor inzicht, het hart voor compassie.

 

Dit is dan de basis van mijn ‘yoga leraar zijn’. Diepgeraakt vanaf dag 1 door de non-duale (Advaita) leer van Rob Obermeyer volgde ik zijn vierjarige yoga opleiding in Utrecht. Een ware ontdekkingsreis, die ook nog leidde in 2012 tot bevoegdheid als docente hatha- en chakrayoga. De reis gaat door, er komen steeds leraren op mijn pad en een Mindfulness opleiding sloot voor mij naaldloos aan bij mijn visie op Yoga... Niet in de laatste plaats leer ik veel van en met Yogahuis cursisten (eerst vijf jaar in Wageningen, sinds voorjaar 2016 in Twello.)  Een bron van geestelijke voeding, vreugde en verbinding!

 

En waarom het melkmeisje van Vermeer?

 

Wouter Hijweege

Opgegroeid in een christelijk nest ben ik van jongs af aan vertrouwd geraakt met levensvragen en bewust in het leven staan. Dat betekent overigens voor mij vooral een open houding en vertrouwen in mensen, en gaat zeker samen met plezier en (met elkaar) genieten van het leven. Maatschappelijke betrokkenheid en actieve inzet om een samenleving vorm te geven waarin gerechtigheid, vrede en duurzaamheid centraal staan, zijn wel vanzelfsprekend voor mij.

 

Mijn werk in plattelandsontwikkeling, beheer van natuurlijke hulpbronnen  en internationale samenwerking heeft een levenshouding verder gevoed waarin aandacht voor mens en milieu centraal staan. Onze ontmoeting met het Boedhisme na een verblijf in Bhutan bracht mij in aanraking met het verstillende effect van meditatie en het belang van ontspanning. Naast meditatie is daarbij wandelen steeds meer een manier geworden om tot mezelf te komen. Aandacht in stilte wandelingen of wandelmeditaties gaan steeds meer tot mijn dagelijkse praktijk horen. Dit wil ik graag delen met anderen en bijvoorbeeld natuurwandelingen begeleiden.

 

Verder ben ik graag praktisch bezig en verzorg ik de logistieke ondersteuning van de cursussen en weekenden in Het Yogahuis in Twello.

Gast-docente AnneMarie Hiemstra

Ik woon in Utrecht en ben gediplomeerd yogadocent in diverse vormen en stijlen van yoga. Mijn lesstijl is helder, no-nonsense maar vooral warm, betrokken en met een vleugje humor. Ik heb inmiddels zo'n vijftien jaar en vele duizenden uren leservaring en leer nog elke dag!

 

 Yoga gaf me inzicht: ik ben meer dan een lichaam en een hoofd vol drukte. In mijn lessen gebruik ik verschillende vormen van yoga om het lichaam en de wervelingen van de geest tot rust te laten komen. Dat kan zijn door flow, dynamiek en beweging (easy flow, hatha flow of vinyasa yoga). Of juist door te verstillen in houdingen (yin yoga of restorative yoga). Verder werk ik graag met adem (pranayama) en lange ontspanningsmeditaties (yoga nidra). De yogalessen werken altijd toe naar diepe ontspanning, meditatie, stilte en inzicht.

 

Inzicht en inspiratie van anderen vind ik belangrijk. Opleidingen die ik gevolgd heb zijn o.a. die van Rob Obermeijer, Prana yoga flow met Alberto Paganini, ademtherapie met Max Strom, Yin yoga met o.a. Sarah Powers, Restorative yoga en Yoga therapy. Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging van Yogadocenten. Wil je meer weten kijk dan op www.yogatime.nl of kom een (proef)lesje meedoen in Utrecht. Je bent welkom en ik hoop je tijdens een yogaweekend te ontmoeten!

 

Guest teacher Marloes van der Kamp

 

I have always been interested in yoga & spiritual development. As a small child, I laughed at my father’s yoga poses and soon joined in. Now, I have been teaching yoga and meditation for over 15 years and have trained to teach classical hatha yoga and transformative yoga. For me, the asanas provide a basis and the meditations depth. I have especially studied the inspiring tantric tradition that preceded hatha yoga, with its rich philosophy and meditations to go ever deeper and become one with Life.

Life is my teacher and mirror. One of my biggest teachers was the ship Andere Boeg (Andere Boeg means doing things in a different way). This project entailed following, realizing and then having to let go of a big dream. It taught me trust and surrender and led me to a deeper understanding of life and connection.

Meditation is part of my life, and I hope to inspire my students in this: not only to meditate for one weekend, outside of daily life, but to go beyond that: to integrate the meditation state of mind in daily life.

Bronnen en Inspiratie

Rob Nairn
Een van onze eerste meditatie docenten, oprichter van the Mindfulness Association UK en schrijver van twee zeer heldere boeken over meditatie. "Meditatie is weten wat er gebeurt op het moment dat het gebeurt, zonder oordeel."

 

Rob Obermeyer

De yogaleraar bij wie ik (Clare) de opleiding volgde. Waar ik met enorme dankbaarheid op terug kijk en nog dagelijks baat bij heb en inspiratie uit put. "Yoga is elke dag leven alsof het je eerste was."

Sydney Leijenhorst

Meditatie leraar in Wageningen. Dank voor veel diepgaande, waarachtige meditaties en de vertaling van Tibetaanse Boedisme in praktische toepasbare termen. 

Stephen en Martine Bachelor

Een retraite bij Stephen en Martine is een mooie combinatie: de zeer heldere uitleg van de filosofie van Stephen en de vertaling naar herkenbare situaties en moeilijkheden door Martine, beide met eerlijkheid, humor en compassie, en in een sfeer van stilte.


Tara Brach

We maken graag gebruik van de mooie Vipassana meditaties van Tara, oa op de Insight Timer app. Aanbevolen!


Pema Chodron

Mooie, nuchtere, praktische boeken vooral over compassie als kern van de Boedistische leer.

 

Byron Katie
The Work is een confronterende en uiteindelijk bevrijdende vorm van contemplatie die yoga-meditatie kan complementeren. Bij een terugkerende vervelende gedachtenpatroon kun je Katies 4 vragen gebruiken en geef je het de kans om je los te laten...


John Martin Sahajananda

Boeinde boeken van de leider van een Christelijke ashram waarin verbanden tussen de non-duale Hindu filosofie en de leer van Jesus tot leven komen. "Jij bent het licht."

 

Vereniging Yogadocenten in Nederland

Yogatherapeut

Andere boeg